Λέσχη Βιβλίου ΣΑΣΜ. Δήμητρα Κολλιάκου

Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Μωραΐτη, στην επόμενη συνάντηση της Λέσχης Βιβλίου ΣΑΣΜ, φιλοξενεί τη Δήμητρα Κολλιάκου, συγγραφέα του βιβλίου Αταραξία, εκδόσεις Πατάκη, τη Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου και ώρα 19:00 στην Αίθουσα Μουσικής του Σχολείου μας (είσοδος ελεύθερη).


Δυο λόγια για το βιβλίο:

Με αφορµή τη Διεθνή Συνάντηση Λογοτεχνών, η Αριάν, Ελληνίδα συγγραφέας που ζει στο Παρίσι, θα ταξιδέψει σε µια απόµακρη επαρχία της Κίνας. Σε µια πόλη που δεν θα µάθει να προφέρει τ’ όνοµά της, ψάχνοντας να αγοράσει τσάι, θα βρεθεί µόνη µε τον ποιητή Γε-Τιαν. Με την επιστροφή της στο Παρίσι, λίγο πριν ξεσπάσει η πανδηµία, θα ξεκινήσουν µια αλληλογραφία που θα διαρκέσει λίγο και θα διακοπεί απότοµα.
Αντιµέτωπη µε τη νέα πραγµατικότητα –έναν σύντροφο που δεν αντέχει να περάσει και δεύτερο λοκντάουν στο Παρίσι, τη δουλειά της σ’ ένα λύκειο που παραµένει ανοιχτό και τις εβδοµαδιαίες συναντήσεις µε τον µόνο γιατρό που δεν φοράει µάσκα–, η Αριάν θα ξανακάνει το ταξίδι της στην Κίνα µε πυξίδα ό,τι διέσωσε η µνήµη κι ό,τι θα βρει ψάχνοντας από µόνη της. Ποια είναι η άλλη Ηµέρα των Νεκρών; Ποια είναι η ιστορία των δυο εραστών που τα ονόµατά τους δεν αναφέρθηκαν στην Κίνα ποτέ; Ο ποιητής της είναι δυνατόν να µην τους ξέρει;
Σε µια αφήγηση που γίνεται κυκλωτική, Δύση και Κίνα αναδύονται µέσα από το προσηλωµένο βλέµµα ανθρώπων που αγωνίζονται να γεφυρώσουν το χάσµα ανάµεσα στον φόβο και στην αταραξία.


Η συγγραφέας

Η Δήμητρα Κολλιάκου (86′) μεγάλωσε στην Αθήνα. Έκανε φιλολογικές σπουδές στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και με υποτροφία του ιδρύματος “Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης” ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές στη γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, όπου και υποστήριξε τη διδακτορική της διατριβή. Δίδαξε θεωρητική γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο του Newcastle (1995-2010) πριν εγκατασταθεί με την οικογένειά της στο Παρίσι, όπου διδάσκει γλώσσα και αγγλόφωνη λογοτεχνία σε Διεθνές Λύκειο. Τιμήθηκε με το “Athens Prize for Literature” και με το βραβείο “Πέτρου Χάρη” της Ακαδημίας Αθηνών για το μυθιστόρημα “Θερμοκρασία δωματίου” (Εκδ. Πατάκη, 2006, Δ’ ανατύπωση Οκτώβρης 2020). Της απονεμήθηκε το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος και το λογοτεχνικό βραβείο του περιοδικού “Ο Αναγνώστης” για το “Αλφαβητάρι εντόμων” (Εκδ. Πατάκη, 2018). Διηγήματά της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, στα γαλλικά και στα κινέζικα. Συνεργάζεται τακτικά με διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά.


Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου

19:00

Αίθουσα Μουσικής

Σχολή Μωραΐτη

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ