Όψεις και Απόψεις για τον Αγώνα της Εθνεγερσίας: Η Ελληνική Ναυτιλία & η συμβολή της (Μέρος 3)

Ιβάν Αιβαζόφσκι, H Ναυμαχία του Ναυαρίνου

Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Μωραΐτη σας προσκαλεί να παρακολουθήσετε την Πέμπτη 27 Μαΐου στις 7:00μμ την τρίτη ενότητα της θεματικής “Η Ελληνική Ναυτιλία και η συμβολή της στην Επανάσταση του 1821“. Σε αυτήν θα γίνει αναφορά στην περίοδο από την πτώση του Μεσολογγίου μέχρι την Ναυμαχία του Ναυαρίνου, καθώς και στην έλευση του Καποδίστρια, τη δημιουργία του πρώτου ελληνικού κράτους και τη συνθήκη του Λονδίνου (1830).

Ομιλητές ο Επίτιμος Αρχηγός Στόλου, Διευθυντής του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, Κωνσταντίνος Μαζαράκης-Αινιάν (’76) και ο Ιστορικός – Υπ. Διδάκτορας στη Σχολή Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Μεγαπάνος(’76).

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Χρήστος Τζαβάρας (’80), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΑΣΜ.

Πατήστε εδώ για το zoom link

Meeting ID: 851 5097 4893 | Password: 007037


Σύντομα Βιογραφικά Εισηγητών

Ο Κωνσταντίνος Μαζαράκης-Αινιάν εισήλθε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και σταδιοδρόμησε στο Πολεμικό Ναυτικό στα πλοία και ως πιλότος ελικοπτέρων. Από το 2011 μέχρι το 2013 ήταν Αρχηγός του Στόλου. Μετά την αποστρατεία του το 2013 ανέλαβε Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη. Είναι Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας (ΕΛΙΝΙΣ) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδας (Εθνικό Ιστορικό Μουσείο). Είναι επίσης μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).

Ο Νίκος Μεγαπάνος σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ασχολήθηκε δε ιδιαίτερα και για πολλά χρόνια με το βιβλίο. Αρχικά στις εκδόσεις Ωκεανίδα, μετά με το περιοδικό Φράση, τις εκδόσεις Αμμος, τις εκδόσεις Αβγό, και τελικά πάλι στην Ωκεανίδα. Από το 2017 επέστρεψε στον ακαδημαϊκό χώρο, έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο στην νεότερη ιστορία από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στην Κέρκυρα και είναι υποψήφιος διδάκτορας στην Σχολή Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το θέμα του διδακτορικού του είναι το Ναυτικό του Μεσολογγίου τον 18ο αιώνα.